Författare: Brad Thomas Parsons
Borta är dagarna när en ensam flaska Angostura bitter stod i centrum bakom baren. En cocktailrenässans har svept över landet och inspirerat bartendrar och deras törstiga kunder med en ny fascination för ingredienserna, teknikerna och traditionerna som gör den amerikanska cocktailen så speciell. Och få ingredienser har en så rik historia eller spelar en så grundläggande roll i vår dryckeskultur som bitters.
Författaren och bittersentusiasten Brad Thomas Parsons följer historien om världens mest legendariska elixir, från dess tidigaste dagar som "ormolja" till dess nästan fullständiga försvinnande efter förbudstiden och dess upphöjelse som en älskad (och ibland besatt) ingrediens på den samtida barscenen. Parsons skriver från frontlinjen av bittersboomen, där han har tillgång till de bästa och djärvaste nya märkena och smakerna, de mest innovativa konsthantverksproducenterna och insiderkunskap om bittersframställningsprocessen.
Oavsett om du är en professionell som vill ta ditt spel till nästa nivå eller bara en hemmafixare som är intresserad av hemmagjorda drycker, har Bitters ett dussin recept för anpassade blandningar - från äppel- till kaffe-pekannöt- till rostbär-bitters - samt tips om att skaffa ingredienser och steg-för-steg-instruktioner som passar både amatörer och erfarna matlagare.
Här finns också över sjuttio cocktailrecept som visar bitters mångsidighet och mångfald: klassiker som Manhattan (om du någonsin får en utan bitters, skicka tillbaka den), gamla favoriter som Martinez, samt samtida drinkar från Parsons eget register som Shady Lane, plus unika libationer från landets mest banbrytande bartendrar. Sist men inte minst finns det ett helt kapitel om matlagning med bitters, med ett dussin recept på söta och salta rätter med bittersinslag.
Delvis receptbok, delvis projektguide, delvis barmästarens manifest är Bitters en hyllning till goda cocktails som görs väl och till bitters förlorade men välsignade återupptäckta dygder.