Alkoholfri drink
Horchata
Horchata är en krämig drink som från början kommer från Spanien. De spanska kolonialisterna tog sedan med sig drycken över Atlanten, och den är numera populär i stora delar av Latinamerika, framför allt i Mexiko. Det här receptet är på en mexikansk Horchata, som görs på ris och mandlar, och är smaksatt med kanel.
Recept på Horchata
- Typ
- Söt
- Glas
- Dubbel Old Fashioned
- Redskap
- Kryddkvarn, matberedare, blender, stor skål, sil, ostduk, träslev, stor kanna
1 sats
Ingredienser
- okokt, långkornigt vitt ris
- 0,5 dl
- blancherade, skivade mandlar finns att köpa i matbutiker
- 3,5 dl
- kanelstång helst ceylonkanel
- 1 st
- hett vatten
- 12 dl
- kallt vatten
- 7 dl
- strösocker
- 2 dl
Garnering
- Mald kanel
Gör så här
- Mal riset i en kryddkvarn tills det blir pulveriserat.
- Mixa mandlarna och det pulveriserade riset i en matberedare tills blandningen liknar grovt mjöl.
- Häll mandel- och risblandningen i en stor skål och lägg i kanelstången.
- Rör ner 3 dl hett vatten, täck med en ren kökshandduk och ställ i kylskåp i 10 timmar.
- Arbeta i omgångar och mixa blandningen på hög hastighet i en blender i 5 minuter. Häll den mixade blandningen i en ny skål.
- Tillsätt sockret och 2 dl hett vatten till blandningen i skålen. Arbeta i omgångar och mixa i en blender på hög hastighet i 3 minuter.
- Sila varje mixad omgång genom en sil klädd med ostduk och häll i en ren kanna.
- Rör ner 7 dl kallt vatten och ställ i kylskåpet.
- Vid servering: häll upp i dubbla Old Fashioned-glas fyllda med is och sikta över mald kanel på toppen.
Receptet ger cirka 2 liter Horchata. Drycken håller i kylskåpet i 3 dagar.
Så gör du en Horchata Borracha
Tillsätt en skvätt av din favoritrom för att göra en Horchata Borracha. Det översätts passande nog till "berusad Horchata", och är en mer vuxenanpassad version av den söta sommarklassikern.