Råsocker är ett samlingsnamn för olika typer av oraffinerade socker. Med det menas att olika mycket av den naturliga melass, och andra mineraler, från sockerröret eller sockerbetan fortfarande finns kvar i sockret.
Exempel på olika råsocker är rörsocker, farinsocker, demerarasocker och turbinadosocker. De har alla lite olika smakprofil – läs mer om de olika sockersorterna längre ner på sidan.
Oavsett vilken typ av råsocker du väljer kommer en råsockerlag ha en kraftigare, och mer karamelliserad, smak än en vanlig sockerlag.
1 sats
Råsockerlag håller i princip hur länge som helst i kylen.
Den vanligaste typen av sockerlag har en 1:1-ratio, det vill säga lika delar socker och vatten. I vissa drinkar används dock en extra söt sockerlag (2:1).
Anledningen till det är ofta att man vill åt samma sötma, utan att späda ut drinken för mycket. Gör du en sån är det bara att dubbla mängden socker och följa stegen i receptet som vanligt.
Rörsocker är en typ av råsocker som utvinns från sockerrör. Det kan vara ljus- eller mörkbrunt och har en något karamellig smak.
Farinsocker är en mörkbrun variant av strösocker som innehåller en del melass. Det har toner av lakrits och mörk karamell.
Demerarasocker är ett grovt, ljusbrunt socker som har en något karamelliserad smak och en lätt kornig konsistens. Det har fått sitt namn från regionen Demerara i Guyana där det traditionellt sett har odlats.
Turbinadosocker är ett ljusbrunt socker, som har en mildare smak och en finare konsistens än många andra råsocker. Det har fått sitt namn från att det tillverkas genom att centrifugera strösocker och därigenom avlägsna en del av melassen.